Gorilla Gorilla - Tilpehööriä, vauhtia ja tiukkaa asiaa


Kuva: Kati Leinonen

Toiseen todellisuuteen

Astumme Korsossa Lumosaliin nelivuotiaan kanssa. Valitsemme paikat ihan eturivistä. Gorilla Gorilla esitys on alkamassa ihan pian. Vai alkoiko se jo? Gorillat ovat nimittäin jo lavalla. Nelivuotias luettelee havaintoja ja myös itse höpötän. Tuolla on gorilla! Tuollakin on gorilla! Sillä on tukkaa. Tuollakin on yksi! Olemme tulleet toiseen todellisuuteen, jonnekin viidakon ja tilpehöörin rajamaille.

Oulun kaupunginteatterin ja Nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen yhteistuotanto Gorilla Gorilla on nukketeatterin suurtuotanto lapsille. Esitys on miellyttävällä tavalla epäsovinnainen ja  tekniikka on monipuolinen. Esitys tarjoaa huumoria mutta inhimilliset gorillat myös koskettavat.

Gorillapoliiseiksi pukeutuneet, valtavilta vaikuttavat näyttelijät, nukettavat välillä ihan mielettömän pieniä juttuja. Tällöin voi videoruudulta katsoa, mitä tapahtuu näille pienille autoille tai palloille. Välissä saamme tietoiskuja gorilloiden elämäntavoista ja kapenevasta elintilasta.


Kuva: Kati Leinonen

Puhutteleva esitys

Olen tosi tyytyväinen, että tuli  lähdettyä, sillä vaikuttava esitys totta vieköön on. Lapset yleisössä hämmästelevät monenlaista niin, että välillä kaikki esityksen puheet eivät ihan kuulu. Nelivuotias miettii kovasti, ovatko jutut esityksessä oikeita. Ainakin yksi banaani on oikea, siitä hän ainakin on vakuuttunut. Vielä kotimatkallakin lapsi puhuu banaanista, joka kuorittiin ja se oli valkoinen sisältä, eli sen täytyi hänen mielestään olla oikea.

Lopuksi pääsemme vielä lavalle katsomaan gorilloita ja heidän ympäristöään lähempää. Katselemme muun muassa gorillaa puhaltelemassa saippuakuplia. Saamme kotiin viemisiksi hienon julisteen. Julisteen takana on tietoa esityksestä. Siinä kerrotaan muun muassa: "Kuuma Ankanpoikanen tekee joskus nukketeatteria jopa ilman nukkeja. Määrittely pohjautuu siihen, että joskus joku vaan tuntuu nukketeatterilta." Monista esityksistä lapseni sanoo, että kiva oli, Gorilla Gorilla herätti paljon enemmän vastakaikua. Puhetta esityksestä riitti pitkästi ja monelle.


Kuva: Kati Leinonen


Esitys on upea spektaakkeli. Gorillat tekevät vaikka mitä, ovat esimerkiksi ostosviidakossa ja rakentavat pesän kolmessa minuutissa. Lapseni erityissuosikki hienon banaaniteatterirekvisiitan lisäksi oli avaruusseikkailu 2016. Onko kaikkea liikaakin?

Sanomahan on selvästi se, että ihmisten pitäisi kantaa vastuunsa ja huolehtia gorilloiden ja muutenkin luonnon elämisen edellytyksistä. Kun kaikkea rekvisiittaa ja muovia on niin paljon voi tämä jäädä lapsilla vähän sivuosaan. Toisaalta esityksessä on myös paljon tietoa. Ja sen voi ainakin takuulla luvata, että koska esityksessä on niin valtavasti kaikkea, sekä tavaraa että tekemistä, jokainen katsoja varmasti poimii siitä jotakin tärkeätä itselleen.



Aura of Puppetsista

Aura of Puppets, johon myös Kuuma Ankanpoikanen, kuuluu on 45 taiteilijan verkosto, josta   on tullut ehdottomasti yksi minun suosikeistani teatterin saralla. Koska en ole ainakaan toistaiseksi ehtinyt oikeastaan kirjoittaa aikuisten teatterista haluan kuitenkin todeta, että Aura of Puppetsissa tehdään aivan mielettömän upeaa teatteria myös aikuisille.  Kuuman Ankanpoikasen Missing Amelia Earhart on ihan tosi upea esitys. Myös TEHDAS Teatterin John-Eleanor, jossa  historioitsija ja teatteritaiteilija tekivät yhteistyötä, teki vaikutuksen viime syksyn Sampo festivaalilla.

Tänä keväänä kävin Oh my Puppets! -festivaalilla katsomassa Aura of Puppetsin ja Turun kaupunginteatterin Prinsessa Hamletin. Se oli aivan mahtava ja todella kiinnostava esitys. 

Näimme Gorilla Gorillan viime perjantaina Lumossa. Liput esitykseen maksoivat 7 euroa kappale ja etukäteen Vantaa infosta hankittuna ne olisivat maksaneet vain 5 euroa kipale. Kiitos myös Vantaan kaupungin kulttuuripalveluille!

Kommentit