Vaikuttava Muumimuseo



Muumipatsas löytyy muumimuseon pihapiiristä Sorsapuistosta.


Muumit ovat ihania! Muumeista on itselläni monenlaisia henkilökohtaisia muistoja jo neljältä vuosikymmeneltä. Olen kuluttanut elämäni aikana paljon aikaa muumikirjojen, -elokuvien ja sarjojen, -sarjakuvien,  ja -mukien äärellä. Olen myös kuluttanut paljon aikaa muumien analysoimiseen, välillä ihan arjessa, välillä opinnoissani ja lukenut monta mielenkiintoista kirjaa Tove Janssonista ja hänen taiteestaan.

Tampere-talossa avautui Muumimuseo tänä kesänä. Olin odottanut sen avautumista sillä aiemmin olemme pitäneet sekä Kirjastotalo Metson että Tampereen Taidemuseon Muumilaaksosta. Tampereen taidemuseon Muumilaaksosta kirjottamani teksti löytyy täältä.

Muumimuseo on  sellainen kohde parhaimmillaan, joka puhuttelee sekä lapsia että aikuisia.



Museossa on tumma valaistus. Sen vuoksi ajattelin mennä nyt mustavalkoisilla kuvilla. Museossa ei tosin saa kuvata kuin aivan rajallisissa kuvauspaikoissa eli kuvistani ei saa museosta kattavaa mielikuvaa. Kuvauskielto luultavasti tekee museokokemuksesta rauhallisemman, joten ainakin itse olin siihen  tyytyväinen.

Tumma valaistus on museoon valittu herkkien esineiden suojelemiseksi. Se luo kuitenkin sinne omanlaisensa kiehtovan ja jännittävän tunnelman.

Erityisen mahtavia ovat pienoismallit ja kun on lukenut jokaisen muumitarinan saa niistä ihan mielettömästi irti.  Yksityiskohtien ja paneutuneisuuden määrä näissä teoksissa on jotain ihan uskomatonta. Kiitos  Tove Jansson, Tuulikki Pietilä ja Pentti Eistola! 



Oli kaunista, että  jopa lattialle oli lasin alle  sijoitettu katsottavaa. Kekseliäs oli mielestäni myös valtavan iso kirja, Kuinkas sitten kävikään?, jota oli hauska selata näyttelyssä.

Interaktiiviset kohteet, joissa omalle varjokuvalle kasvaa sarvet tai hattivatit sähköistyvät koskettamalla olivat lasten mieleen.

Koko perheestämme museo oli vaikuttava. Kahdeksanvuotias kuunteli kanssani pienoismallien yhteydessä olevia äänitarinoita mielellään. Itse annan museolle ison plussan siitä, että niitä pystyi kuuntelemaan ilman kuulokkeita. Näin useampi voi kuunnella tarinaa samaan aikaan eikä tarvitse käyttää tunkkaisia kuulokkeita. Silti museon äänimaailmasta ei tullut kakofoninen tunnelma. Akustiikka on siis onnistunutta.


 






Kuva: Sulo Kinnunen
Liput museoon maksavat aikuisilta 12 euroa ja  lasten  lippu 3-vuotiaasta lähtien maksaa 6 euroa. Museokortilla Muumimuseoon pääsee ilmaiseksi! Museossa on myös kerran kuukaudessa ilmainen iltapäivä perjantaina klo 15-19.

Jos menette museoon lasten kanssa, ja muumit ovat heille vielä vieraampia, ja haluaisitte tutustua etukäteen heihin, niin suosittelen ihan erityisesti kirjaa Outo vieras muumitalossa. Kirjan valokuvakuvituksen kautta pääsee hyvin kiinni museon pienoismallien tunnelmaan.

Kommentit