Hulluttelua, häpeilyä ja ystävyyttä Mimmi Lehmän ja Variksen tahtiin Tuusulan Krapilla

Kuva: Sebastian Rosenberg
"Jippijee, Jippijuu, kyllä tämä onnistuu!" Näin laulavat Mimmi Lehmä ja Varis Tuusulan Krapilla Keski-Uudenmaan Teatterin esityksessä Mimmi-Lehmä ja Varis. Viime kesänä näin lasteni kanssa samassa paikassa heidän esityksensä Viiru, Pesonen ja Kososen kukko. Tänä kesänä odotukseni olivat vielä korkeammalla sillä Jujja ja Tomas Wieslanderin luomat hahmot, Mimmi Lehmä ja Varis, ovat omaan makuuni vielä Viirua ja Pesostakin enemmän. Ja kyllä, Mimmi ja Varis,  onnistuivatkin ihastuttamaan ja naurattamaan kauniissa kesäillassa.

Mimmi on lempeä lehmä, joka suhtautuu kaikkeen ympärillään positiivisesti ja ennakkoluulottomasti. Hän on aina innokas kokeilemaan kaikkea uutta ja hauskaa. Mimmi ilmaisee välittämistään suoraan ja on aina leikkisä. Varis on Mimmin ystävä, joka pitää itsestään ja on vakuuttunut omasta erinomaisuudestaan, vaikka taitaakin pohjimmiltaan olla vähän epävarma itsestään. Hänkin kuitenkin välittää Mimmistä, omalla tavallaan. Välittäminen ilmeneekin ehkä paremminkin nolosteluna ja häpeilynä ja kommentointina, että et kai nyt  voi tehdä sitä tai tätä koska olet lehmä. "Mitä ne ihmisetkin ajattelevat?" "Ajatelkaa jos isäntä saakin siipihalvauksen!" Siipihalvaukselta hän pyrkii itseään ja erityisesti isäntää varjelemaan keinolla millä hyvänsä.

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevana niin tunnistan tuon Variksen otteen ja fanitan tuota otusta ihan täysillä, vaikka tosi maailmassa tuollainen käytös onkin  ärsyttävää. Taidan kuitenkin itsekin välillä moiseen sortua. Mutta hei, ehkä ilmiö on yleismaailmallinen kun tuollainen hahmo tulee näissä tarinoissa Ruotsista...   Variksellakin on kuitenkin mielikuvitusta, uteliaisuutta ja välillä hän intoutuu mukaan vaikka mihin, jopa keinumiseen tai balettitanssiin, vaikkei oikeastaan haluaisikaan, tai ainakaan pysty myöntämään haluavansa.

Kuva: Sebastian Rosenberg
Esitys koostuu erillisistä pienistä tapahtumasarjoista mutta niistä on saatu aikaan eheä kokonaisuus. Esityksessä esimerkiksi pyöräillään ja tanssitaan balettia navetassa. Näihin kohtauksiin on saatu viriteltyä huippukommentteja,  hassuja tapahtumia ja tunnistettavia eleitä. Näihin kuuluvat esimerkiksi lehmän kumihousut, joissa on tissitasku, siipihalvaukset, hyvät äänitehosteet, piiloon meneminen ja lavasteista lasten iloksi kurkkiminen. Pieruhuumorin ystävillekin löytyy omat kohtauksensa, navetassa kun esityksessä kuitenkin paljon ollaan. "Miksei ne ankat tulleet kumartamaan?" Tätä kysyi lapseni esityksen jälkeen. Yhdessä huippukohtauksessa Tiikerivaris vaanii lepäileviä ankkoja. Lopulta käy kuitenkin niin, että intoa ja rohkeutta puhkunut Tiikerivaris juoksee itse karkuun kylpyankkoja.

Meidän odotuksemme esitystä kohtaan täyttyivät. Ennen esitystä olimme useampana päivänä lukeneet erilaisia tarinoita Mimmistä ja Variksesta. Pidin siitä, että esityksestä löytyi kirjoista tuttua juttua mutta kuitenkin vähän muokattuna. Esimerkiksi Liisalle ei tässä teatterissa soitella, vaan Mimmi ja Varis ratkovat tilanteita kahdestaan. Näyttelijöiden Elina Varjomäen ja Jari Hämäläisen yhteistyö toimii hyvin. Puvustus on esityksessä myös tosi mahtava ja viimeisen päälle suunniteltu. Pukusuunnittelusta vastannut Aino Simola ja ompelija Pauliina Sutinen ovatkin onnistuneet mainiosti tavoittamaan sekä Mimmin että Variksen olemuksen. Kuten hyvässä lastenteatterissa yleensäkin, löytyy tästä esityksestä omat tasonsa eri ikäisille. Välillä kun pohditaan kalojen ja varisten yhtäläistä arvoa mennään jo aika syvällisiinkin teemoihin. Teatteri tarjoaa myös pohdittavaa identiteetistä ja sukupuolesta, jos sillä silmällä haluaa katsoa. Variksen viuhuvaa lentämistä olisi voinut olla vielä enemmänkin katseltavana.

Tuusulan Krapin alue on myös kiva vierailukohde. Meille sattui huippusää mutta tämä teatteri ansaitsee kehuja myös katetusta katsomosta, jonka ansioista yleisö pääsee kastumatta nauttimaan teatterin tunnelmasta myös pienessä sateessa.  Pihapiirissä on myös Krapin paja, jossa on pieni taidenäyttely lasten Mimmistä ja Variksesta piirtämistä kuvista. Näistä Sara Huhtalan teos on valittu esityksen hauskaan julisteeseen. Mimmi-Lehmästä ja Variksesta on esityksiä Tuusulan Krapilla 20.8 saakka. Tämän lisäksi esitys on mahdollista nähdä, Helsingissä Musiikkiteatteri Kapsäkissä, 24.9 klo 14.

Kuva: Sebastian Rosenberg


Lippumme esitykseen on saatu Keski-Uudenmaan Teatterilta. 

Esityksen juliste on laadittu Sara Huhtalan piirroksen pohjalta



Kommentit